To bardzo prosty, ale ujmujący deser. Słodki smak, delikatny krem karmelowy i chrupiące orzeszki pistacjowe, które dodatkowo uzupełniają deser i słoną nutę. To połączenie nieco zaskoczy miłośników deserów!
Składniki (4 porcje):
- 500 ml śmietany kremówki 36%,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 5 żółtek,
- 80 g drobnego cukru,
- 1 łyżka likieru kawowego,
- 30 g czekolady gorzkiej,
- 25 g orzeszków pistacjowych.
Śmietanę podgrzewamy na palniku, prawie do wrzenia (nie gotować). Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia. Osobno roztrzepujemy rózgą kuchenną żółtka i cukier. Dodajemy przestudzoną czekoladę z kremówką. Mieszamy do powstania gładkiego kremu. Dodajemy likier i ponownie mieszamy. Wypełniamy miseczki (ramekiny) kremem i wstawiamy je do większej brytwanki wypełnionej wrzącą wodą (do połowy miseczek). Pieczemy w temperaturze 120ºC przez 50-70 minut. Gotowy deser powinien być jak galaretka, ani zbyt gęsty ani zbyt płynny. Schładzamy desery – będą gęstnieć w miarę studzenia.
Przed podaniem krem karmel polewamy rozpuszczoną czekoladą (?czekolada musi być? letnia?) i centralnie na nią kładziemy kilka orzeszków pistacjowych. Serwujemy, gdy czekolada stężeje.