Przyszła wiosna, a z nią nowe, świeże przepisy. Gulasz bez mięsa? Jasne, że tak! Gulasz z ciecierzycy to świetny wegetariański odpowiednik dla wszystkich, którym znudził się już gulasz tradycyjny.
Składniki (4 porcje):
- 200 g suszonej ciecierzycy,
- 5 dojrzałych pomidorów,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 500 g selera naciowego,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- pieprz,
- chili cayene.
Ciecierzycę płuczemy, następnie zalewamy ją wodą i moczymy ok.12 godzin. Po upływie czasu ciecierzycę odcedzamy w rondelku. Podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, następnie dodajemy do niej posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, następnie one również lądują na patelni. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Łączymy zawartość patelni z bulionem i całość dusimy przez ok. 30 min. Kroimy seler naciowy i paprykę i dorzucamy je do naszego dania. Dusimy jeszcze kilka minut. Potrawę doprawiamy wedle uznania.