Tego sosu nie może zabraknąć na talerzu z dobrym grillowanym mięsem. Doskonale uzupełni smak serów czy kanapek. Wariacji na jego temat jest tyle, ilu kucharzy, ale baza składników pozostaje niezmienna i gwarantuje, że przygotujemy prawdziwie amerykański, bogaty smakowo sos BBQ.
Czas przygotowania: 40 minut
SKŁADNIKI (na 3-4 porcje):
- 1 łyżka oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ cebuli,
- 1 szklanka ketchupu,
- ⅓ szklanki cukru,
- 4 łyżki wędzonej papryki,
- 4 łyżki czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 100 g suszonych śliwek,
- ostra papryka i sól,
- olej do smażenia.
W rondlu, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i posiekaną drobno cebulę – podgrzewamy wszystko przez około 5 minut, cały czas mie-szając, by czosnek się nie przypalił. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy ketchup, pokrojone śliwki, cukier, paprykę wędzoną, ocet, sos Worcestershire i sól. Mieszamy wszystko przez chwilę i zostawiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po przestudzeniu, miksujemy na gładki sos, regulując jego kwasko-watość ilością octu winnego oraz przyprawiamy do smaku.