SOS BBQ

Tego sosu nie może zabraknąć na talerzu z dobrym grillowanym mięsem. Doskonale uzupełni smak serów czy kanapek. Wariacji na jego temat jest tyle, ilu kucharzy, ale baza składników pozostaje niezmienna i gwarantuje, że przygotujemy prawdziwie amerykański, bogaty smakowo sos BBQ.

Czas przygotowania: 40 minut

SKŁADNIKI (na 3-4 porcje):

  • 1 łyżka oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ cebuli,
  • 1 szklanka ketchupu,
  • ⅓ szklanki cukru,
  • 4 łyżki wędzonej papryki,
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • ostra papryka i sól,
  • olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

W rondlu, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i  posiekaną drobno cebulę – podgrzewamy wszystko przez około 5 minut, cały czas mie-szając, by czosnek się nie przypalił. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy ketchup, pokrojone śliwki, cukier, paprykę wędzoną, ocet, sos Worcestershire i sól. Mieszamy wszystko przez chwilę i zostawiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po przestudzeniu, miksujemy na gładki sos, regulując jego kwasko-watość ilością octu winnego oraz przyprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *