Grillowana cukinia z ostrym sosem

Bakłażany z pikantnym dipem to kolejna lekka propozycja na grillowe spotkania z przyjaciółmi. Zachęcamy do wypróbowania!

Składniki (3 porcje)

  • bakłażany (3 sztuki, 90 dag),
  • sól (do smaku).

Sos

  • 6 łyżek oliwy,
  • 3 łyżki ciemnego sosu balsamicznego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego),
  • 0,5 łyżeczki tymianku Prymat,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla pikantnej Prymat,
  • sól do smaku.

Wykonanie:

Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości 1/2 cm, posolić i odstawić na 30 min. W tym czasie należy przygotować sos: połączyć wszystkie składniki i starannie wymieszać. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min z każdej strony. Po ściągnięciu z grilla posmarować obficie plastry bakłażana przygotowanym sosem. Podawać do dań mięsnych i rybnych. W podobny sposób można przygotować cukinię lub kabaczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *