Pyszna, kultowa surówka Olimpu ze śnieżnobiałym selerem, rodzynkami i brzoskwiniami! Podajemy wam przepis, jak przyrządzić taką samodzielnie. A więc… do dzieła!
Składniki (6-8 porcji):
- seler (1,5 kg),
- śmietana 18% (250 ml),
- śmietana kremówka (250 ml),
- kwasek cytrynowy (1 saszetka),
- cukier (150 g),
- brzoskwinie w puszce (850 g),
- rodzynki (200 g).
Przygotowanie:
Najlepiej na 1 dzień przed przygotowaniem surówki, seler obrać, pokroić na 4 części i włożyć do wody z 1 saszetką kwasku cytrynowego. Tak przygotowany seler jest śnieżnobiały, gdyż w kwaśnym środowisku nie utlenia się i nie ciemnieje. Następnego dnia, na najdrobniejszych oczkach tarki seler ścieramy, i od razu dodajemy do niego śmietanę 18% oraz kremówkę. Wsypujemy cukier i kwasek cytrynowy (ostrożnie z kwaskiem, gdyż seler był już wcześniej w nim moczony). Wsypujemy sparzone uprzednio rodzynki i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie dokładnie mieszamy, do momentu rozpuszczenia się cukru i uzyskania delikatnej pianki (śmietana powinna lekko się napowietrzyć). Surówka gotowa do podania!