Sylwestrowe przekąski

Sylwester to dla Wielu z nas długo wyczekiwana w ciągu roku noc. Jedni chcą spędzić ją na eleganckim balu, inni na szalonej imprezie, jeszcze inni wolą urządzić domówkę. Dla wielbicieli dobrej zabawy w swobodnej, domowej atmosferze, mamy kilka propozycji przekąsek, które z powodzeniem mogą zagościć na sylwestrowym stole.

  Pieczone faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 15-20 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE: Pieczarki oczyszczamy. Odłamujemy trzonki i ścieramy je na tarce. Kapelusze solimy z obu stron i odstawiamy na chwilę na bok. Obraną cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy do cebuli starte trzonki pieczarek i smażymy aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy całość przyprawami, dodajemy bułkę tartą, jajko, szczypiorek i połowę sera. Gotową, wymieszaną masą faszerujemy kapelusze pieczarek. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min (do momentu zrumienienia pieczarek).



Quesadilla

Składniki:

  • 6 placków tortilli kukurydzianej
  • pojedynczy filet z kurczaka upieczony lub usmażony z ulubionymi przyprawami
  • 1/2 papryki
  • 250 g startego żółtego sera
  • sos słodko kwaśny
  • kukurydza konserwowa

PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Placki tortilli rozkładamy na blacie. Każdy z nich smarujemy sosem. Na połowie każdego placka układamy kurczaka, paprykę i ser.

Składamy placki na pół i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony aż nabiorą rumianego koloru. Po zdjęciu z patelni kroimy w trójkąty. Podajemy na gorąco.

Rożki ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 375g
  • 250g szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • 120g sera feta
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę do moment aż się zeszkli, a następnie dodajemy do niej szpinak i smażymy dalej, aż odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno suszone pomidory. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty; na każdym układamy łyżkę farszu i pokrojony w kostkę ser feta. Sklejamy boki kwadratów tworząc trójkąty. Gotowe rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 min, aż nabiorą złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *