Sylwestrowe przekąski

Sylwester to dla Wielu z nas długo wyczekiwana w ciągu roku noc. Jedni chcą spędzić ją na eleganckim balu, inni na szalonej imprezie, jeszcze inni wolą urządzić domówkę. Dla wielbicieli dobrej zabawy w swobodnej, domowej atmosferze, mamy kilka propozycji przekąsek, które z powodzeniem mogą zagościć na sylwestrowym stole.

  Pieczone faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 15-20 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE: Pieczarki oczyszczamy. Odłamujemy trzonki i ścieramy je na tarce. Kapelusze solimy z obu stron i odstawiamy na chwilę na bok. Obraną cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy do cebuli starte trzonki pieczarek i smażymy aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy całość przyprawami, dodajemy bułkę tartą, jajko, szczypiorek i połowę sera. Gotową, wymieszaną masą faszerujemy kapelusze pieczarek. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min (do momentu zrumienienia pieczarek).



Quesadilla

Składniki:

  • 6 placków tortilli kukurydzianej
  • pojedynczy filet z kurczaka upieczony lub usmażony z ulubionymi przyprawami
  • 1/2 papryki
  • 250 g startego żółtego sera
  • sos słodko kwaśny
  • kukurydza konserwowa

PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Placki tortilli rozkładamy na blacie. Każdy z nich smarujemy sosem. Na połowie każdego placka układamy kurczaka, paprykę i ser.

Składamy placki na pół i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony aż nabiorą rumianego koloru. Po zdjęciu z patelni kroimy w trójkąty. Podajemy na gorąco.

Rożki ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 375g
  • 250g szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • 120g sera feta
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę do moment aż się zeszkli, a następnie dodajemy do niej szpinak i smażymy dalej, aż odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane drobno suszone pomidory. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty; na każdym układamy łyżkę farszu i pokrojony w kostkę ser feta. Sklejamy boki kwadratów tworząc trójkąty. Gotowe rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 min, aż nabiorą złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *