Zdrowo, bo buraczkowo!

Buraki to ogrom wspaniałych właściwości ujęty w pysznej i pożywnej formie. Działają zbawiennie na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Miedzy innymi świetnie wpływają na układ krwionośny, zapobiegając anemii, a zawarte w nich duże ilości potasu i magnezu skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Dzięki właściwościom oczyszczającym i zasadotwórczym korzystanie wpływają na cały układ trawienny, wątrobę, a nawet leczą „syndrom dnia wczorajszego”.

Buraków nie powinno zabraknąć w niczyjej diecie, dlatego mamy dla Was 3 propozycje na codzienne dania z wykorzystaniem tego warzywa.

1. Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym opracowana przez kampanię RoślinnieJemy we współpracy z naszymi Szefami Kuchni.

Składniki:

  • 800 g buraków
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 375 ml wody
  • 45 ml oleju
  • 30 ml soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm startego korzenia imbiru
  • 2 g chilli
  • sól
  • czarny pieprz
  • natka kolendry do podania

PRZYGOTOWANIE: Umyte buraki owijamy w folie aluminiową i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z folii i studzimy. W garnku rozgrzewamy olej, do którego wrzucamy posiekane ząbki czosnku, imbir. Całość dusimy przez 1 minutę, a następnie dorzucamy pokrojone w ćwiartki buraki. Dodajemy mleczko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli oraz chilli i całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dolewamy wodę. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podajemy gorący ze świeżą natką kolendry.

2. Burgery buraczane autorstwa RoślinnieJemy oraz naszych Szefów Kuchni.

Składniki:

  • 500-600 g buraków startych na dużych oczkach tarki
  • 500 g suchej kaszy jaglanej
  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 250 g maki pszennej (opcjonalnie pełnoziarnistej), orkiszowej lub gryczanej
  • 250 ml oleju
  • 200 g cebuli
  • 60 ml sosu sojowego
  • 60 ml posiekanej świeżej natki
  • 20 g czosnku
  • 10 g mielonej kolendry
  • 10 g imbiru
  • 5 g chili
  • Sól

PRZYGOTOWANIE: Kasze jaglaną gotujemy – przed ugotowaniem warto przepłukać ją gorącą wodą – unikniemy w ten sposób gorzkiego posmaku. Po ugotowaniu powinniśmy mieć jej ok. 4 szklanki. Kasza może być delikatnie rozgotowana – kotlety będą się lepiej lepić. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wszystkie składniki łączymy w misce i zagniatamy na zwartą, klejącą się masę (ok. 3-6 minut). Formujemy burgery i układamy je na blasze – sugerujemy, by burgery nie były zbyt duże – wtedy łatwiej będzie utrzymać ich zwartą strukturę Pieczemy przez 20 minut, następnie obracamy i pieczemy kolejne 5-8 minut. Burgery podajemy w bułce wegańskiej z liściem strzępiastej zielonej sałaty, dwoma plastrami pomidora i dwoma plastrami ogórka

3. Energetyczne buraczkowe smoothie.

Składniki:

  • 1-2 buraczki
  • 2 banany
  • 300 ml soku jabłkowego
  • mięta i plasterek limonki do podania

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki starannie miksujemy w blenderze. Podajemy ozdobione liściem mięty oraz limonką.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *