Buraki to ogrom wspaniałych właściwości ujęty w pysznej i pożywnej formie. Działają zbawiennie na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Miedzy innymi świetnie wpływają na układ krwionośny, zapobiegając anemii, a zawarte w nich duże ilości potasu i magnezu skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Dzięki właściwościom oczyszczającym i zasadotwórczym korzystanie wpływają na cały układ trawienny, wątrobę, a nawet leczą „syndrom dnia wczorajszego”.
Buraków nie powinno zabraknąć w niczyjej diecie, dlatego mamy dla Was 3 propozycje na codzienne dania z wykorzystaniem tego warzywa. 1. Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym opracowana przez kampanię RoślinnieJemy we współpracy z naszymi Szefami Kuchni.Składniki:
- 800 g buraków
- 400 ml mleczka kokosowego
- 375 ml wody
- 45 ml oleju
- 30 ml soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cm startego korzenia imbiru
- 2 g chilli
- sól
- czarny pieprz
- natka kolendry do podania
PRZYGOTOWANIE:
Umyte buraki owijamy w folie aluminiową i pieczemy 50 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z folii i studzimy. W garnku rozgrzewamy olej, do którego wrzucamy posiekane ząbki czosnku, imbir. Całość dusimy przez 1 minutę, a następnie dorzucamy pokrojone w ćwiartki buraki. Dodajemy mleczko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli oraz chilli i całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, w razie potrzeby dolewamy wodę. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podajemy gorący ze świeżą natką kolendry.
Składniki:
- 500-600 g buraków startych na dużych oczkach tarki
- 500 g suchej kaszy jaglanej
- 250 g łuskanego słonecznika
- 250 g maki pszennej (opcjonalnie pełnoziarnistej), orkiszowej lub gryczanej
- 250 ml oleju
- 200 g cebuli
- 60 ml sosu sojowego
- 60 ml posiekanej świeżej natki
- 20 g czosnku
- 10 g mielonej kolendry
- 10 g imbiru
- 5 g chili
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
Kasze jaglaną gotujemy – przed ugotowaniem warto przepłukać ją gorącą wodą – unikniemy w ten sposób gorzkiego posmaku. Po ugotowaniu powinniśmy mieć jej ok. 4 szklanki. Kasza może być delikatnie rozgotowana – kotlety będą się lepiej lepić. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wszystkie składniki łączymy w misce i zagniatamy na zwartą, klejącą się masę (ok. 3-6 minut). Formujemy burgery i układamy je na blasze – sugerujemy, by burgery nie były zbyt duże – wtedy łatwiej będzie utrzymać ich zwartą strukturę Pieczemy przez 20 minut, następnie obracamy i pieczemy kolejne 5-8 minut. Burgery podajemy w bułce wegańskiej z liściem strzępiastej zielonej sałaty, dwoma plastrami pomidora i dwoma plastrami ogórka
Składniki:
- 1-2 buraczki
- 2 banany
- 300 ml soku jabłkowego
- mięta i plasterek limonki do podania
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki starannie miksujemy w blenderze. Podajemy ozdobione liściem mięty oraz limonką.