Zupa warzywna ze świeżą bazylią

Zupa warzywna ze świeżą bazylią to idealny pomysł na lekki obiad. Połączenie marchewki, selera, pietruszki i bazylii odświeży Twoje wiosenne menu!

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 0,5 kg selera,
  • 0,3 kg pietruszki,
  • 0,3 kg selera naciowego,
  • 0,3 l białego wytrawnego wina,
  • 0,1 kg świeżej bazylii,
  • 2,5 l wody,
  • 2 szt. liścia laurowego,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz,
  • sól. 

PRZYGOTOWANIE: Obieramy warzywa i kroimy cebulę. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, następnie podsmażamy na niej pokrojoną cebulę. Dolewamy do niej wino i pozostawiamy do odparowania. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w równe plasterki i wrzucamy je do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy, do uzyskania miękkości. Kroimy pomidory i dorzucamy je do ugotowanych warzyw. Całość doprawiamy wedle uznania. Gotowane danie dekorujemy posiekaną bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *