Zupa warzywna ze świeżą bazylią to idealny pomysł na lekki obiad. Połączenie marchewki, selera, pietruszki i bazylii odświeży Twoje wiosenne menu!
Składniki:
- 1 kg marchewki,
- 0,5 kg selera,
- 0,3 kg pietruszki,
- 0,3 kg selera naciowego,
- 0,3 l białego wytrawnego wina,
- 0,1 kg świeżej bazylii,
- 2,5 l wody,
- 2 szt. liścia laurowego,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- oliwa z oliwek,
- pieprz,
- sól.
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy warzywa i kroimy cebulę. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, następnie podsmażamy na niej pokrojoną cebulę. Dolewamy do niej wino i pozostawiamy do odparowania. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w równe plasterki i wrzucamy je do garnka. Całość zalewamy wodą i gotujemy, do uzyskania miękkości. Kroimy pomidory i dorzucamy je do ugotowanych warzyw. Całość doprawiamy wedle uznania. Gotowane danie dekorujemy posiekaną bazylią.