Bakłażany z pikantnym dipem to kolejna lekka propozycja na grillowe spotkania z przyjaciółmi. Zachęcamy do wypróbowania!
Składniki (3 porcje)
- bakłażany (3 sztuki, 90 dag),
- sól (do smaku).
Sos
- 6 łyżek oliwy,
- 3 łyżki ciemnego sosu balsamicznego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego),
- 0,5 łyżeczki tymianku Prymat,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla pikantnej Prymat,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości 1/2 cm, posolić i odstawić na 30 min. W tym czasie należy przygotować sos: połączyć wszystkie składniki i starannie wymieszać. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min z każdej strony. Po ściągnięciu z grilla posmarować obficie plastry bakłażana przygotowanym sosem. Podawać do dań mięsnych i rybnych. W podobny sposób można przygotować cukinię lub kabaczka.