ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW

Ziemniaczany krem, to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią rozgrzewające i sycące połączenia. W jesienno-zimowym okresie taka zupa-krem to doskonały pomysł na obiad lub na ciepłą kolację. 

SKŁADNIKI (na około 1/2 l zupy):

  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka masła czosnkowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sos sojowy Kikkoman.

PRZYGOTOWANIE:

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na patelni, z dodatkiem masła. Obrane i ugotowane ziemniaki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz. Blendujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodajemy śmietanę i sos sojowy Kikkoman – mieszamy. Ziemniaki możemy smażyć razem z cebulą, od początku przygotowywania naszej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *