Ziemniaczany krem, to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią rozgrzewające i sycące połączenia. W jesienno-zimowym okresie taka zupa-krem to doskonały pomysł na obiad lub na ciepłą kolację.
SKŁADNIKI (na około 1/2 l zupy):
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła czosnkowego,
- 500 g ziemniaków,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
- 2 łyżki śmietany,
- sos sojowy Kikkoman.
PRZYGOTOWANIE:
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na patelni, z dodatkiem masła. Obrane i ugotowane ziemniaki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz. Blendujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodajemy śmietanę i sos sojowy Kikkoman – mieszamy. Ziemniaki możemy smażyć razem z cebulą, od początku przygotowywania naszej zupy.