Dzisiaj przedstawiamy przepis na krem z batatów. Jest to jedna z najmodniejszych zup i nie dziwimy się, że tak nas o nią pytacie. Bataty to wspaniała alternatywa dla naszych rodzimych ziemniaków. Są pyszne i zdrowe, a krem z batatów jest wyjątkowo delikatny, a jednocześnie pożywny i sycący.
Obecnie znamy ponad 400 odmian słodkich ziemniaków, które zagościły na naszych stołach już na dobre. Nas to nie dziwi – frytki z batatów śnią nam się po nocach! Co więcej, bataty biją na głowę swojskie ziemniaki w bitwie na błonnik – zawierają go o 70% więcej. Bataty są bogate w witaminę A i E i dostarczają dużo energii. Ich wielki atut to przepiękny pomarańczowy kolor. Teraz pora odkryć ich smak – najlepiej w naszej zupie!
Przepis na zupę krem z batatów/strong>Składniki (na 10 porcji zupy):
-
- świeża włoszczyzna,
- 2 litry wody,
- 600g batatów,
- 100g ziemniaków,
- 200g marchewki,
- cebula,
- olej rzepakowy,
- 2 ząbki czosnku,
- pół limonki,
- imbir mielony,
- pieprz cytrynowy,
- gałka muszkatołowa,
- kardamon,
- sól,
- migdały w płatkach,
PRZYGOTOWANIE: Gotujemy bulion warzywny z ulubionej włoszczyzny. Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę, a następnie podsmażamy na oleju razem z obraną i pokrojoną marchewką i cebulą. Do lekko zarumienionych warzyw dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Teraz pora na pozostałe składniki. Wszystko gotujemy do uzyskania pełnej miękkości warzyw. Zupę miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy przez sito. Dodajemy otarta skórke z limonki i sok. Płatki migdałowe prażymy na patelni razem z niewielką ilością soli.
Pro tip: Pamiętajcie, że migdały idealnie pokreślają smak kremu z batatów!
Smacznego!!