Zupa pieczarkowa już nigdy nie będzie kojarzyła Wam się z nudą! Mało kto wie, ale pieczarki posiadają super moc poprawiania nastroju. Ba! Ci, którzy jedzą pieczarki, mają też mniejszy apetyt na słodycze. Jak to możliwe? Wszystko to dzięki zawartości tryptofanu – naturalnej substancji, której pieczarki mają w sobie wyjątkowo dużo. O tej porze roku każdemu przyda się dawka pozytywnej energii… i to z dobrego, zdrowego źródła. Bierzmy się więc za gotowanie pachnącej warzywno-grzybowej zupy!
Zupa pieczarkowa z selerem naciowym z łazankami – przepis:Składniki:
-
- 250 g pieczarek
- łyżka masła
- seler naciowy
- ulubiona włoszczyzna
- cebula
- ząbek czosnku
- śmietanka 30%
- śmietana 18%
- litr wody
- sól i pieprz
- makaron łazanki
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler i włoszczyznę, następnie całość zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Mieszamy ze sobą dwa rodzaje śmietany i hartujemy je ciepłym bulionem – łączymy wszystko i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i koniecznie natką posiekanej pietruszki! Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem naszym Gościom!
Pro tip:Pamiętajcie, że pietruszka idealnie podkreśla smak grzybów – nie bójcie się jej sypać na swoją zupę!
Pieczarki są idealne dla osób, które są na diecie wegetariańskiej, ponieważ dzięki swoim właściwościom wspaniale suplementują aminokwasy i żelazo.
Gdy zupa jest już gotowa, gotujemy makaron i zupa pieczarkowa z selerem naciowym i łazankami gotowa!Smacznego!!