Aromatyczne dania z jabłkami

Jabłka, jako jedne z najpopularniejszych polskich owoców, często bywają niedoceniane, a szkoda! Są one bowiem skarbnicą witamin i minerałów korzystnie wpływających na pracę całego organizmu. A czy wiedzieliście, że na świecie istnieje około 10 tysięcy odmian jabłek? Taka liczba daje niesamowite możliwości przygotowywania z nich najróżniejszych potraw, przetworów i deserów! Aromatyczne dania z jabłkami znajdziecie oczywiście w sezonowym menu Restauracji Olimp, ale także w domu możecie stworzyć na ich bazie coś pysznego 😉 Podpowiadamy jak wykorzystać jabłka w kuchni!

  Pieczone jabłka z konfiturą

Składniki:

  • 3-4 jabłka
  • kilka łyżek ulubionej konfitury (najlepiej wiśniowa)
  • wiórki kokosowe
  • cynamon
  • kardamon
  • szczypta mielonych goździków

PRZYGOTOWANIE: Jabłka myjemy i wydrążamy nasiona. Układamy na blasze do pieczenia i posypujemy przyprawami. Do środka nakładamy konfiturę i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Naleśniki z jabłkami, pomarańczą i sosem karmelowym

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 pomarańcza
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka i skórkę z pomarańczy ścieramy na grubej tarce. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok do oddzielnego naczynia. Do rondelka przekładamy starte jabłka ze skórką z pomarańczy, połowę wyciśniętego soku, dodajemy 2 łyżki cukru i przesmażamy, aż jabłka będą miękkie. Dodajemy do smaku szczyptę cynamonu. 2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy pozostałą połowę soku z pomarańczy, 2 łyżki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy aż sos zgęstnieje. 3. Z mleka, mąki, jajek, soli i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Każdy tak złożony naleśnik polewamy sosem karmelowo – pomarańczowym. Na górę możemy dodać także kwaśnej śmietany lub startą czekoladę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *