Jabłka, jako jedne z najpopularniejszych polskich owoców, często bywają niedoceniane, a szkoda! Są one bowiem skarbnicą witamin i minerałów korzystnie wpływających na pracę całego organizmu. A czy wiedzieliście, że na świecie istnieje około 10 tysięcy odmian jabłek? Taka liczba daje niesamowite możliwości przygotowywania z nich najróżniejszych potraw, przetworów i deserów! Aromatyczne dania z jabłkami znajdziecie oczywiście w sezonowym menu Restauracji Olimp, ale także w domu możecie stworzyć na ich bazie coś pysznego 😉 Podpowiadamy jak wykorzystać jabłka w kuchni!
Pieczone jabłka z konfiturąSkładniki:
- 3-4 jabłka
- kilka łyżek ulubionej konfitury (najlepiej wiśniowa)
- wiórki kokosowe
- cynamon
- kardamon
- szczypta mielonych goździków
Naleśniki z jabłkami, pomarańczą i sosem karmelowym
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 pomarańcza
- 3 jabłka
- 4 łyżki cukru
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka i skórkę z pomarańczy ścieramy na grubej tarce. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok do oddzielnego naczynia. Do rondelka przekładamy starte jabłka ze skórką z pomarańczy, połowę wyciśniętego soku, dodajemy 2 łyżki cukru i przesmażamy, aż jabłka będą miękkie. Dodajemy do smaku szczyptę cynamonu.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy pozostałą połowę soku z pomarańczy, 2 łyżki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy aż sos zgęstnieje.
3. Z mleka, mąki, jajek, soli i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Każdy tak złożony naleśnik polewamy sosem karmelowo – pomarańczowym. Na górę możemy dodać także kwaśnej śmietany lub startą czekoladę.