Dynia wraca do kuchni! Nie bez powodu- jest bardzo zdrowa, działa detoksykacyjnie i redukuje tkankę tłuszczową. Z miąższu dyni przygotujemy zupę, sernik, a także muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki możemy wykorzystać do zrobienia sałatki lub ciasta. Olej z dyni stanowi natomiast doskonałą bazę do dressingu. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni. Dynia ma bardzo mało kalorii, szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.
Curry z dynią, ciecierzycą i jarmużemSkładniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
- 1 cebula
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: po łyżeczce mielonego kminu, kurkumy, kolendry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki i kardamonu
- 300 g obranej dyni
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 150 ml mleka kokosowego
- duża garść jarmużu
- 200 g pomidorków koktajlowych
Składniki:
- 1,2 kg dyni
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie przyprawy curry)
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, szczypta cynamonu, szczypta płatków chili
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 2 duże łyżki kremowego masła orzechowego
- 80 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki