Doceniajmy ziemniaki! Przez lata narosło na ich temat wiele mitów, tymczasem są one niesamowicie smacznym, pożywnym i lekkostrawnym warzywem! Ich wartości odżywcze są zdecydowanie niedoceniane. Czy wiecie, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie, a tyle samo co cukinie? Mają też pięć razy mniej kalorii niż makarony i kasze. Muszą być jednak odpowiednio przyrządzane, by nie straciły witamin i minerałów. Sprawdźcie nasze kulinarne inspiracje i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem!
Sałatka ziemniaczana z jabłkiemSkładniki:
- 500 g niewielkich ziemniaków
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- ½ cebuli
- mały pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków (purée)
- 50 g szpinaku baby
- szczypta soli i pieprzu
- 1 jajko
- do smażenia: masło klarowane lub olej roślinny
- panierka: 1 jajko, bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Uprzednio ugotowane ziemniaki rozgnieść praską, odparować i przestudzić. Dodać drobno posiekany szpinak, sól, pieprz, jajko i dokładnie połączyć składniki. Formować podłużne krokiety, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.