Ziemniaki – jedz na zdrowie!

Doceniajmy ziemniaki! Przez lata narosło na ich temat wiele mitów, tymczasem są one niesamowicie smacznym, pożywnym i lekkostrawnym warzywem! Ich wartości odżywcze są zdecydowanie niedoceniane. Czy wiecie, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie, a tyle samo co cukinie? Mają też pięć razy mniej kalorii niż makarony i kasze. Muszą być jednak odpowiednio przyrządzane, by nie straciły witamin i minerałów. Sprawdźcie nasze kulinarne inspiracje i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem!

  Sałatka ziemniaczana z jabłkiem

Składniki:

  • 500 g niewielkich ziemniaków
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • ½ cebuli
  • mały pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki wyszorować – nie obierać i nie kroić. Następnie włożyć do garnka i ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć na dużą tacę albo deskę do krojenia, delikatnie pokroić na ćwiartki i pozostawić do wystygnięcia. W międzyczasie jabłko pokroić w kostkę i skropić octem lub cytryną. Szczypior posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kiedy ziemniaki będą wystudzone przełożyć je do dużej miski, dodać jabłko, cebulkę, szczypior oraz sos i wszystko delikatnie wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków (purée)
  • 50 g szpinaku baby
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko
  • do smażenia: masło klarowane lub olej roślinny
  • panierka: 1 jajko, bułka tarta

PRZYGOTOWANIE: Uprzednio ugotowane ziemniaki rozgnieść praską, odparować i przestudzić. Dodać drobno posiekany szpinak, sól, pieprz, jajko i dokładnie połączyć składniki. Formować podłużne krokiety, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *