Kiedy szukasz odmiany dla świątecznych przepisów na ciastka, ten przepis sprawdza się idealnie. Pyszne i ekspresowe w przygotowaniu. Bez grama niepotrzebnych dodatków. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przypadną do gustu również tym, którzy nie przepadają za cynamonem.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej tortowej,
- 100 g mączki ze zmielonych migdałów (lub orzechów)
- 100 g masła,
- 1 laska wanilii,
- 60 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cynamonu (proszek).
Do dekoracji: migdały, cukier trzcinowy.
Mieszamy ze sobą mąki, dodajemy cukier puder, masło, nasiona z laski wanilii, jajko, cynamon. Delikatnie łączymy składniki. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce przez 1 h. Następnie rozwałkowujmy na grubość 4-5 mm i wycinamy foremkami wycinamy ciasteczka. Dowolnie dekorujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175°C (termoobieg) przez ok. 12-15 minut.
ciastka wyszły przepysznie, pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów na blogu! 🙂