Francuska zupa cebulowa

zupa cebulowa francuska zdjęcie

Kuchnia francuska wcale nie musi być skomplikowana. Zawsze jednak musi być smaczna i wyrafinowana. Francuzi pospolitą i tanią cebulę zamieniają w wykwintną zupę-krem, podaną z ciągnącym się serem i bagietką lub grzankami. Sugerujemy żebyście jak najszybciej zrobili to samo!

Składniki (4 porcje):

  • cebula (600 g),
  • białe wino wytrawne (150 ml),
  • bulion wołowy (700 ml),
  • czerstwa bagietka (1 sztuka),
  • masło (3 łyżki),
  • ser comte lub gruyčre (do posypania).

Przygotowanie:

Najpierw trzeba poświęcić chwilę cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. W garnku o grubym dnie roztapiamy mniej więcej połowę masła i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia, a następnie dodajemy tymianek. Cebula musi smażyć się dalej, aż do delikatnego zarumienienia (ale nie przypalenia!). Teraz wlewamy wino i gotujemy całość, aż do całkowitego odparowania. W tym czasie kroimy bagietkę na cienkie kromeczki, które podpiekamy kilka minut w piekarniku.

Wracamy do garnka z cebulą, do którego wlewamy bulion. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, dodajemy sól i pieprz do smaku. Przelewamy zupę do misek, a każdą z nich dekorujemy startym serem oraz kromeczką podpieczonej bagietki. Voila!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *