Sezon grillowy kojarzy się głównie z kiełbasami, mięsami lub rybami z grilla. Osoby na diecie wegetariańskiej mają równie wiele fantastycznych opcji na grillowe, domowe jedzenie. Dziś Szef Kuchni Restauracji Olimp dzieli się z Wami swoim autorskim przepisem na grillowaną cukinię z pomidorami i mozzarellą. Po wypróbowaniu – podzielcie się z nami jak Wam smakowało!
Składniki (4 porcje)
- cukinia (1 duża),
- mozzarella (1 kulka),
- pomidor (1 sztuka),
- cebula (1 sztuka),
- czosnek (dwa ząbki),
- oliwa z oliwek,
- ocet winny,
- sól,
- bazylia.
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i kroimy na równe plastry o grubości 2-3 cm. Odstawiamy do miski, solimy, zalewamy delikatnie oliwą i posypujemy posiekanym czosnkiem i ewentualnie przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
Cebulę i pomidory kroimy w centymetrowej grubości, okrągłe plasterki. Cebulę skrapiamy octem, a pomidory solimy. Z mozzarelli wycinamy okrągłe ( rozmiarem pasujące do cukinii ) plastry.
Cukinie grillujemy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu. Podobnie robimy z cebulą. Na kawałek cukinii kładziemy plater mozzarelli, plasterek pomidora, listki świeżej bazylii oraz krążki cebuli. Przykrywamy plastrem grillowanej cukinii i takie „kanapki” układamy jeszcze na kilka chwil na grilla, aż ser zacznie się rozpuszczać. Takie grillowane kanapki najlepiej smakują podane ze schłodzonym, białym wytrawnym lub półwytrawnym winem.