Grillowana cukinia z pomidorami i mozzarellą

Sezon grillowy kojarzy się głównie z kiełbasami, mięsami lub rybami z grilla. Osoby na diecie wegetariańskiej mają równie wiele fantastycznych opcji na grillowe, domowe jedzenie. Dziś Szef Kuchni Restauracji Olimp dzieli się z Wami swoim autorskim przepisem na grillowaną cukinię z pomidorami i mozzarellą. Po wypróbowaniu – podzielcie się z nami jak Wam smakowało!

Składniki (4 porcje)

  • cukinia (1 duża),
  • mozzarella (1 kulka),
  • pomidor (1 sztuka),
  • cebula (1 sztuka),
  • czosnek (dwa ząbki),
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny,
  • sól,
  • bazylia.
 

 

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy na równe plastry o grubości 2-3 cm. Odstawiamy do miski, solimy, zalewamy delikatnie oliwą i posypujemy posiekanym czosnkiem i ewentualnie przyprawiamy ulubionymi przyprawami.

Cebulę i pomidory kroimy w centymetrowej grubości, okrągłe plasterki. Cebulę skrapiamy octem, a pomidory solimy. Z mozzarelli wycinamy okrągłe ( rozmiarem pasujące do cukinii ) plastry.

Cukinie grillujemy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu. Podobnie robimy z cebulą. Na kawałek cukinii kładziemy plater mozzarelli, plasterek pomidora, listki świeżej bazylii oraz krążki cebuli. Przykrywamy plastrem grillowanej cukinii i takie „kanapki” układamy jeszcze na kilka chwil na grilla, aż ser zacznie się rozpuszczać. Takie grillowane kanapki najlepiej smakują podane ze schłodzonym, białym wytrawnym lub półwytrawnym winem.

 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *