Kalafior to popularne i chętnie kupowane przez Polaków warzywo. Zaledwie kilka dni temu, na naszym profilu na Facebooku, zadecydowaliście, że to właśnie przepisy z kalafiorem znajdą się na naszym blogu. Mamy nadzieję, że nasze kuchenne inspiracje przyniosą Wam wiele radości i nieraz do nich powrócicie!
Kremowa zupa z kalafioraSkładniki:
- 1 duży kalafior (około 1,3 kg)
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 25 g masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 600 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30%
- Dodatki: 3 łyżki posiekanego szczypiorku i grzanki
Składniki:
- 500 g mielonego indyka
- 1-2 łyżki oliwy
- 400 g kalafiora
- ½ pora
- 1 marchewka
- po 1 łyżeczce oregano i mieszanki garam masala
- 1 szklanka bulionu lub wody
- ½ pęczka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni zeszklić na oliwie pokrojonego w pióra pora. Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę kalafiora. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, suszone oregano i garam masalę.
Smażyć warzywa przez ok. 5 minut, następnie wlać bulion lub wodę, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Na koniec odparować w razie potrzeby, ciągle mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przestudzić. Połączyć z mięsem, doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem.
Uformować 6 kotletów i obtoczyć je w oliwie. Położyć na rozgrzanej patelni smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 3,5 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 3 minuty.