Kalafior na dwa sposoby!

Kalafior to popularne i chętnie kupowane przez Polaków warzywo. Zaledwie kilka dni temu, na naszym profilu na Facebooku, zadecydowaliście, że to właśnie przepisy z kalafiorem znajdą się na naszym blogu. Mamy nadzieję, że nasze kuchenne inspiracje przyniosą Wam wiele radości i nieraz do nich powrócicie!

Kremowa zupa z kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior (około 1,3 kg)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 25 g masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 600 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • Dodatki: 3 łyżki posiekanego szczypiorku i grzanki

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior oczyścić i wyciąć głąb, rozdzielić różyczki i włożyć je do dużego garnka. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem i połową oliwy. Podgrzewać na lekkim ogniu aż warzywa zaczną skwierczeć. Przykryć i podgrzewać jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, zagotować, dodać mleko i na wolnym ogniu ponownie zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem, gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, zupę zmiksować. Zupę przetrzeć przez sito drewnianą łyżką, dla uzyskania idealnego kremu. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać. Zupę rozlać do talerzy, posypać szczypiorkiem i zrumienionymi grzankami.

Aromatyczne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonego indyka
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 400 g kalafiora
  • ½ pora
  • 1 marchewka
  • po 1 łyżeczce oregano i mieszanki garam masala
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • ½ pęczka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni zeszklić na oliwie pokrojonego w pióra pora. Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę kalafiora. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, suszone oregano i garam masalę. Smażyć warzywa przez ok. 5 minut, następnie wlać bulion lub wodę, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Na koniec odparować w razie potrzeby, ciągle mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przestudzić. Połączyć z mięsem, doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Uformować 6 kotletów i obtoczyć je w oliwie. Położyć na rozgrzanej patelni smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 3,5 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *