MARCHEWKOWE BROWNIE

Ciasto z warzywami? Może brzmi dziwnie, ale to nie tylko sposób na „przemycenie” zdrowej porcji warzyw, ale również możliwość uzyskania idealnie wilgotnego deseru, który dzięki roślinnemu dodatkowi nabierze głębokiego smaku. Marchewkowe brownie to jesienna propozycja dla wielbicieli słodkich przekąsek.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 kg cukru,
  • 6 jaj,
  • 250 g margaryny,
  • 1,2 kg startej marchewki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 g rodzynek.

Jaja z cukrem ubijamy mikserem na biały kolor. Rozpuszczamy margarynę i wlewamy ją do zmiksowanych jajek. Mąkę z dodatkiem proszku, sody i cynamonu – przesiewamy przez gęste sito i łączymy z masą jajeczną dokładnie mieszając. Z drobno startej marchewki odciskamy nadmiar soku i dodajemy ją do ciasta, dorzucamy rodzynki (możemy je wcześniej namoczyć we wrzącej wodzie będą idealnie miękkie) i całość delikatnie mieszamy, by powstała jednolita masa. Gotowe ciasto przekładamy na blachę i pieczemy przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 170°C. Spróbujcie, a Wasze ulubione jesienne desery na pewno będą miały smak marchewkowego brownie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *