Składniki (4 porcje):
- cukinia (1 mała),
- seler naciowy – łodyga (2-3 sztuki),
- ziemniaki (4 sztuki),
- zielona fasolka szparagowa (100 g),
- pomidory lub puszka pomidorów (4 sztuki/1 puszka),
- biała fasola (1 puszka),
- bulion drobiowy lub wołowy (1 litr),
- cebula (1 duża),
- marchewka (3 sztuki),
- olej (2 łyżki),
- parmezan lub tarty ser żółty (do posypania),
- natka pietruszki, bazylia, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek szklimy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i marchew. Smażymy razem przez kilka minut pamiętając o mieszaniu. Do rondelka wlewamy bulion, dwie szklanki wody, następnie wrzucamy warzywa z patelni. Dodajemy pomidory (obrane i pokrojone) oraz białą fasolę z puszki. Całość gotujemy około 10 minut, a po tym czasie zapewniamy ziołowe wsparcie smaku w postaci pietruszki i bazylii. Dodajemy cukinię i fasolkę szparagową, bo one potrzebują najmniej czasu. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa zmiękną. Na końcu doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Poypujemy startym parmezanem, grana padano lub innym twardym serem żółtym.
Porada:
Aby zupa miała intensywny kolor, można dodać nieco koncentratu pomidorowego.