Nadziewane papryczki Jalapeno

 Zielone i mięsiste papryczki jalapeno mogą stać się ulubioną i szybką przekąską, która zachwyci nie tylko miłośników pikantnych potraw czy koneserów meksykańskich smaków. To doskonały pomysł na przystawkę lub zakąskę – na wypadek niezapowiedzianych gości.

Składniki:

  • kilka sztuk papryczek jalapeno,
  • opakowanie twarożku „gładko” zmielonego,
  • mleko, mąka,
  • bułka tarta,
  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Papryczki myjemy, nacinamy wzdłuż (bez usuwania ogonków), tak aby pozbyć się pestek. Dobrym sposobem jest usuwanie ich bezpośrednio w zimnej wodzie, wówczas mamy pewność, że zostały wypłukane wszystkie pestki. Następnie nadziewamy każdą z nich twarożkiem. W osobnym naczyniu mieszamy mleko z mąką, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Każdą z wypełnionych serem papryczek zanurzamy dwukrotnie w mlecznym cieście i bułce tartej. W wysokim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze papryczki, które wyciągamy dopiero wtedy, gdy  osiągną złoty kolor. Tylko wówczas będą chrupiące i naprawdę przepyszne. Doskonale smakują solo lub z dodatkiem schłodzonej kwaśnej śmietany.

1 Komentarz

  • Papryczka pisze:

    Z doświadczenia powiem – lepsze są marynowane papryczki. Po pierwsze o wiele tańsze i łatwiej dostępne, po drugie ostrzejsze a po trzecie lepiej się panierują.
    Ja nadziewam je mozarellą i do tego robię dip śmietanowo-czosnkowy. Niebo, a raczej piekło w gębie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *