Mięciutkie, puszyste pierogi, którym nie sposób się oprzeć. Pyszny twarożek o aromacie wanilii i pomarańczowym posmaku, zawinięty w delikatne ciasto – dla wielu z nas to wspomnienie dzieciństwa i uwielbianych obiadów „na słodko”.
SKŁADNIKI:
- ciasto pierogowe,
- 500 g sera twarogowego tłustego,
- 1 opakowanie – 2 łyżki cukru waniliowego,
- cukier kryształ – do smaku,
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 żółtka.
SOS WIŚNIOWY:
- 200 g mrożonych wiśni,
- 150 g cukru,
- 1 łyżka mąki mąka ziemniaczanej,
- 50 ml czerwonego wina.
Ser kruszymy dodajemy cukier waniliowy, żółtka, skórkę pomarańczy i dosmaczamy cukrem kryształem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, a następnie nakładamy na przygotowane krążki lub kwadraty ciasta pierogowego. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a gdy wypłyną na powierzchnię, to dajemy im jeszcze około 2 minut.
W międzyczasie przygotujemy sos wiśniowy. W garnku rozpuszczamy cukier, wrzucamy zamrożone wiśnie, podlewamy winem i doprowadzamy do zagotowania przez 2 minuty, a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Smakują doskonale podane z ciepłym sosem wiśniowym i drobno siekaną miętą.