PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Soczewicę jadano w starożytnej Grecji i Egipcie, ale równie doskonale sprawdza się na polskich stołach i to nie tylko tam, gdzie prym wiodą dania wegetariańskie. Doprawiona odrobiną czosnku, aromatycznym majerankiem i cebulką, sprawia, że pierogi w takiej odsłonie są po prostu wyśmienite.

SKŁADNIKI:

  • ciasto pierogowe,
  • 250 g zielonej soczewicy,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • pieprz, sól, majeranek.

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Dodajemy do soczewicy, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Faszerujemy przygotowane porcje ciasta. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z masłem lub kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *