PIEROGI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Ta wersja pierogów ma swoich zwolenników bez względu na wiek i porę dnia. Będą doskonale smakować jako danie obiadowe, lecz równie dobrze sprawdzą się jako ciepła kolacja. Prostota składników i aromat jabłkowo-cynamonowy sprawiają, że w Waszej kuchni  królować będą letnie smaki.

SKŁADNIKI:

  • ciasto pierogowe http://bit.ly/ciastopierogowe,
  • 500 g jabłek Champion,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • cukier kryształ do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę wielkości 5×5 mm, a następnie podsmażamy na maśle na dużym ogniu, z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Odpowiedni poziom słodkości regulujemy dodatkiem cukru. Cały czas mieszamy nasze jabłka,  uważając by nam się nie przesmażyły. Po wystudzeniu nakładamy na krążki ciasta i kleimy pierożki. Podajemy z masłem lub śmietaną, posypane cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *