Ta wersja pierogów ma swoich zwolenników bez względu na wiek i porę dnia. Będą doskonale smakować jako danie obiadowe, lecz równie dobrze sprawdzą się jako ciepła kolacja. Prostota składników i aromat jabłkowo-cynamonowy sprawiają, że w Waszej kuchni królować będą letnie smaki.
SKŁADNIKI:
- ciasto pierogowe http://bit.ly/ciastopierogowe,
- 500 g jabłek Champion,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml śmietany 18%,
- cukier kryształ do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę wielkości 5×5 mm, a następnie podsmażamy na maśle na dużym ogniu, z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Odpowiedni poziom słodkości regulujemy dodatkiem cukru. Cały czas mieszamy nasze jabłka, uważając by nam się nie przesmażyły. Po wystudzeniu nakładamy na krążki ciasta i kleimy pierożki. Podajemy z masłem lub śmietaną, posypane cukrem waniliowym.