Tradycyjny farsz z kapusty, grzybów i suszonych śliwek zaserwowany na kruchym spodzie tarty, to doskonała propozycja na świąteczną kolację. Podana na ozdobnej paterze będzie wyglądać wytwornie i może stać się doskonałą alternatywą dla pierogów z nadzieniem z kapusty.
SKŁADNIKI:
- 300 g kapusty kiszonej,
- 50 g suszonych grzybów,
- 10 sztuk śliwek suszonych,
- 100 g sera wędzonego,
- 100 ml śmietany 15%,
- 1 jajko, 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- sól , pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy.
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości, z dodatkiem kminku, ziela i liścia laurowego. Grzyby moczymy w wodzie przez 1h, a następnie gotujemy je do miękkości, podsmażamy razem z cebulką i czosnkiem. Wystudzone składniki mieszamy ze sobą dodając pokrojone drobno śliwki i doprawiamy całość do smaku. Gotowy farsz wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy startym serem i zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.