Tarta z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

Tradycyjny farsz z kapusty, grzybów i suszonych śliwek zaserwowany na kruchym spodzie tarty, to doskonała propozycja na świąteczną kolację. Podana  na ozdobnej paterze będzie wyglądać wytwornie i może stać się doskonałą alternatywą dla pierogów z nadzieniem z kapusty.

SKŁADNIKI:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 10 sztuk śliwek suszonych,
  • 100 g sera wędzonego,
  • 100 ml śmietany 15%,
  • 1 jajko, 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól , pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy.

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości, z dodatkiem kminku, ziela i liścia laurowego. Grzyby moczymy w wodzie przez 1h, a następnie gotujemy je  do miękkości,  podsmażamy razem z cebulką i czosnkiem. Wystudzone składniki mieszamy ze sobą dodając pokrojone drobno śliwki i doprawiamy całość do smaku. Gotowy farsz wykładamy na podpieczone ciasto,  posypujemy startym serem i zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *