Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych, świątecznych potraw, która w Święta Bożego Narodzenia powinna znaleźć się na Waszych stołach. Idealne dla ceniących sobie zdrową, domową żywność – z naszym przepisem nawet kluski przygotujecie samodzielnie! Czytajcie dalej, żeby dowiedzieć się jak to zrobić.
Składniki na masę makową (5 porcji):
- mak (125 g),
- miód (75 g),
- kandyzowana skórka pomarańczowa (15 g),
- rodzynki (25 g),
- orzechy włoskie (25 g),
- migdały (25 g).
Składniki na kluski:
- mąka (300 g),
- cukier waniliowy (1 opakowanie),
- jajko (1 sztuka),
- woda (100 ml),
- sól (szczypta),
- słodka śmietanka (65 ml).
Przygotowanie masy makowej:
Mak zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę. Następnie studzimy go i mielimy przez maszynkę do mięsa. W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy do niego kandyzowaną skórkę pomarańczy i bakalie. Po podgrzaniu do rondla dodajemy mak i dokładnie mieszamy masę.
Przygotowanie klusek:
Mąkę przesiewamy wraz z cukrem waniliowym, dodajemy jajko, wodę i sól. Całość zgniatamy na elastyczne ciasto. Następnie wałkujemy je i kroimy na niewielkie kwadraty. Formujemy kluski i gotujemy je w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na wierzch. Aby nie uszkodzić klusków, wyciągamy je łyżką cedzakową na durszlak. Przestudzoną masę makową delikatnie mieszamy z zimnymi kluskami, dolewając do nich słodką śmietankę. Kluski w słodkiej masie makowej gotowe!