Wigilijne kluski z makiem

Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych, świątecznych potraw, która w Święta Bożego Narodzenia powinna znaleźć się na Waszych stołach. Idealne dla ceniących sobie zdrową, domową żywność – z naszym przepisem nawet kluski przygotujecie samodzielnie! Czytajcie dalej, żeby dowiedzieć się jak to zrobić.

Składniki na masę makową (5 porcji):

  • mak (125 g),
  • miód (75 g),
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (15 g),
  • rodzynki (25 g),
  • orzechy włoskie (25 g),
  • migdały (25 g).

Składniki na kluski:

  • mąka (300 g),
  • cukier waniliowy (1 opakowanie),
  • jajko (1 sztuka),
  • woda (100 ml),
  • sól (szczypta),
  • słodka śmietanka (65 ml).

Przygotowanie masy makowej:

Mak zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę. Następnie studzimy go i mielimy przez maszynkę do mięsa. W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy do niego kandyzowaną skórkę pomarańczy i bakalie. Po podgrzaniu do rondla dodajemy mak i dokładnie mieszamy masę.

Przygotowanie klusek:

Mąkę przesiewamy wraz z cukrem waniliowym, dodajemy jajko, wodę i sól. Całość zgniatamy na elastyczne ciasto. Następnie wałkujemy je i kroimy na niewielkie kwadraty. Formujemy kluski i gotujemy je w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na wierzch. Aby nie uszkodzić klusków, wyciągamy je łyżką cedzakową na durszlak. Przestudzoną masę makową delikatnie mieszamy z zimnymi kluskami, dolewając do nich słodką śmietankę. Kluski w słodkiej masie makowej gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *