Zupa grochowa

zupa grochowa zdjęcie

Zupa grochowa, to klasyka polskiej kuchni. Gęsta, treściwa i aromatyczna – doskonała szczególnie zimą. A o tym, że jest niezwykle sycąca nie trzeba przekonywać chyba nikogo. W końcu od dawna stanowi podstawę posiłków regeneracyjnych na poligonie. Bez względu na to, jak dużo jej ugotujecie, zawsze znika do ostatniej łyżki!

Składniki (4 porcje):

  • groch (200 g),
  • wędzonka lub kość wędzona (500 g),
  • marchewka (200 g),
  • pietruszka (1 sztuka),
  • seler i por (po kawałku),
  • ziemniaki (1 kg),
  • cebula (1 sztuka),
  • kiełbasa wędzona lub boczek (kawałek),
  • sól, pieprz, vegeta, liść laurowy, ziele angielskie (do smaku),
  • świeża pietruszka (do posypania).

Przygotowanie:

Na wędzonce, z warzywami startymi na tarce jarzynowej, gotujemy wywar przez około 45 minut. Następnie dodajemy przyprawy i groch, a po 20 minutach dorzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy kiełbaskę z cebulą, dokładamy do naszej zupy i posypujemy drobno pokrojoną, zieloną pietruszką. Idealna zupa grochowa – gotowa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *