Zupa grochowa, to klasyka polskiej kuchni. Gęsta, treściwa i aromatyczna – doskonała szczególnie zimą. A o tym, że jest niezwykle sycąca nie trzeba przekonywać chyba nikogo. W końcu od dawna stanowi podstawę posiłków regeneracyjnych na poligonie. Bez względu na to, jak dużo jej ugotujecie, zawsze znika do ostatniej łyżki!
Składniki (4 porcje):
- groch (200 g),
- wędzonka lub kość wędzona (500 g),
- marchewka (200 g),
- pietruszka (1 sztuka),
- seler i por (po kawałku),
- ziemniaki (1 kg),
- cebula (1 sztuka),
- kiełbasa wędzona lub boczek (kawałek),
- sól, pieprz, vegeta, liść laurowy, ziele angielskie (do smaku),
- świeża pietruszka (do posypania).
Przygotowanie:
Na wędzonce, z warzywami startymi na tarce jarzynowej, gotujemy wywar przez około 45 minut. Następnie dodajemy przyprawy i groch, a po 20 minutach dorzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy kiełbaskę z cebulą, dokładamy do naszej zupy i posypujemy drobno pokrojoną, zieloną pietruszką. Idealna zupa grochowa – gotowa!