Zupa ogórkowa z mięsem i ryżem

Jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich zup – często gości na rodzinnym stole, a sezon jesienno-zimowy sprzyja jej częstszemu spożywaniu. Ogórki kiszone, dzięki poddaniu procesowi fermentacji, posiadają zwiększoną ilość witamin. W naszej wersji, wyjątkowym składnikiem jest mięso mielone.

Składniki:

    • 1 łyżka masła,
    • ząbek czosnku,
    • 30 dag mięsa mielonego drobiowego,
    • 2 marchewki,
    • 3/4 szklanki ryżu,
    • 300 g ogórków kiszonych,
    • 1/2 szklanki śmietany do zup,
    • pieprz i sól.

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozgrzewamy, wciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, mieszając. Dodajemy mielone mięso i smażymy aż się zrumieni. Zalewamy 5 szklankami wody, dokładamy startą na grubych oczkach marchewkę, doprowadzamy do zawrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy, aż ryż będzie prawie miękki. Dodajemy starte ogórki kiszone. Gotujemy około 7 minut. Na koniec zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *