Burrito z jajecznicą i boczkiem to pełnowartościowa potrawa, świetna na śniadanie – choć równie dobrze sprawdzi się w porze lunchu lub kolacji! W środku znajdziecie jajecznicę smażoną na boczku, ciągnący się ser cheddar i świeże warzywa.
Składniki (4 porcje):
- tortilla pszenna (25 cm, 4 sztuki),
- starty ser cheddar (150 g),
- papryka czerwona (1 sztuki),
- pomidor (2 sztuki),
- cebula (1 sztuka),
- boczek (150 g),
- jajka (4 sztuki),
- sałata lodowa (4 liście),
- śmietana lub salsa (do zamaczania).
Przygotowanie:
Smażymy jajecznicę na boczku. Osobno podduszamy cebulkę, papykę i pomidora. Placek podgrzewamy na grillu lub na suchej patelni. Posypujemy grubo startym serem cheddar. Następnie delikatnie i równo wykładamy na wierzch jajecznicę z boczkiem i podduszone warzywa. Ostatnia na tortillowym przekładańcu ląduje poszarpana na drobniejsze fragmenty sałata. Teraz nie pozostaje nam nic innego, niż tortille zawinąć i… zjeść. Możemy się założyć, że będziecie wracać do tego dania wielokrotnie…