Sałatka brokułowa

Przepis na pyszną, a przede wszystkim kultową sałatkę, którą na pewno nie raz zajadaliście się w Restauracji Olimp. Jest ona emanacją prostoty i elegancji. Panie i Panowie – z serii kultowe danie Olimpu – sałtaka brokułowa.

Składniki (6-8 porcji):

  • różyczki brokuła (1 kg),
  • czerwona cebula (1 sztuka),
  • rzodkiewka (2 pęczki),
  • jajko na twardo (5 sztuk),
  • koperek (wiązka),
  • płatki migdałów (100 g),
  • pomidory koktajlowe (100 g).

Składniki na sos czosnkowo-jogurtowy:

  • czosnek (5 ząbków),
  • jogurt naturalny (250 ml),
  • świeży ogórek (1 duży),
  • koperek (wiązka),
  • sól, pieprz, cukier (do smaku),
  • cytryna/ocet winny (pół/dwie łyżki),
  • oliwa z oliwek (4 łyżki).

Brokuła gotujemy w osolonej wodzie al dente, a następnie hartujemy go , aby zachował kolor i nie tracił twardości. Z wszystkich składników przygotowujemy sos czosnkowy i dajemy mu chwilkę, aby smaki dokładnie się połączyły. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z sosem czosnkowo-jogurtowym. Sałatkę dekorujemy koperkiem, pomidorkami i prażonymi płatkami migdałów. Voilà!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *