Kuchnia meksykańska tym razem w nietypowym wydaniu, bo… wegetariańskim! Mnóstwo warzyw z pikantną salsą w pszennej tortilli na pewno podbiją wasze kubki smakowe.
Składniki (6-8 porcji):
- papryka (3 sztuki),
- cukinia (2 sztuki),
- pieczarki (10 sztuk),
- cebula (3 sztuki),
- czosnek (5 ząbków),
- bukiet warzyw: brokuł, kalafior, marchewka (0,5 kg),
- kukurydza (mała puszka),
- czerwona fasola (mała puszka),
- ser żółty (0,5 kg),
- sól, pieprz, czosnek granulowany, chili, kolendra, kmin rzymski (do smaku).
Składniki na salsę:
- papryka (3 sztuki),
- papryczka jalapeño (2 sztuki, zależy od gustu),
- cebula (3 sztuki),
- pomidory z puszki (1 opakowanie),
- limonka (1 sztuka),
- cukier (100 g),
- czosnek granulowany, kolendra mielona, bazylia, sól, pieprz, chili (do smaku),
- mąka ziemniaczana (2 łyżki),
- woda (2 szklanki).
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy wraz z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę (ok. 1 cm) paprykę i cukinię, następnie wrzucamy ugotowany wcześniej bukiet warzyw i całość doprawiamy do smaku. Po kilku minutach do warzyw dolewamy ok. 300 ml salsy i gotujemy przez chwilę.
Przygotowanie salsy: Paprykę, papryczkę jalapeño i cebulę kroimy w kostkę (ok. 1 cm) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po zeszkleniu się warzyw dodajemy pokrojony czosnek i rozdrobnione pomidory z puszki. Dolewamy 2 szklanki wody, wsypujemy cukier i całość doprawiamy ziołami. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zagęszczamy mąką (salsa konsystencją powinna przypominać rzadki ketchup). Kwaśność salsy regulujemy sokiem z limonki.
Farsz wkładamy do tortilli, posypujemy serem i zawijamy (tak jak krokiety lub naleśniki). Zawinięte tortille układamy jedna koło drugiej na blasze do pieczenia, polewamy salsą i posypujemy z wierzchu serem. Danie zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyciągnięciu gotowych tortilli, posypujemy je świeżą kolendrą.
Porada:
Aby uzyskać mocniejszy czerwony kolor i głębszy smak salsy, można dodać do niej łyżkę koncentratu pomidorowego.
Na naszym blogu dostępne są również przepisy na burrito z farszem mięsnym oraz burrito śniadaniowe. Świeże, oryginalne burrito dostaniecie również w lokalach Restauracji Compañeros. Zapraszamy!