To bardzo ciekawe danie rodem z północno-wschodniej Polski i Litwy może być przebojem każdej kulinarnej imprezy, zwłaszcza jesienią i zimą. Daje dużo energii! Pozytywnej.
Składniki (4 porcje):
- surowe ziemniaki (1 kg),
- ugotowane ziemniaki (1/2 kg),
- jajko (1),
- mąka (1 łyżka),
- cebule (3 sztuki),
- mielone mięso wieprzowe (300 g),
- wędzony boczek (100 g),
- czerwona papryka (1 sztuka),
- majeranek (1 łyżeczka),
- sól, pieprz (do smaku),
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy nad miską. Odciśnięty ziemniaczany sok odstawiamy na 10 minut. Gdy na dnie wytrąci się skrobia, odlewamy wodę, a skrobię łączymy z ziemniakami. Ugotowane ziemniaki mielimy i dokładamy do tych surowych. Dodajemy jajko, mąkę i sól. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso cały czas mieszając, by po ok. trzech minutach doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Z ziemniaczanego ciasta formujemy małe, owalne placuszki. Na środek nakładamy farsz, anastępnie zamykamy w środku cepelina (kartacza) formują wałki (niech wzorem będzie kształt oscypka). Pamiętajmy, aby dokładnie dociskając końce. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, którą solimy.Do ukropu wrzucamy przygotowane cepeliny. Czas gotowania to 5-10 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Teraz zostało już tylko wykończenie. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, smażymy na patelni i tak powstałym miksem dekorujemy ugotowane kartacze. Smacznego!