Kartacze z mięsem

To bardzo ciekawe danie rodem z północno-wschodniej Polski i Litwy może być przebojem każdej kulinarnej imprezy, zwłaszcza jesienią i zimą. Daje dużo energii! Pozytywnej.

Składniki (4 porcje):

  • surowe ziemniaki (1 kg),
  • ugotowane ziemniaki (1/2 kg),
  • jajko (1),
  • mąka (1 łyżka),
  • cebule (3 sztuki),
  • mielone mięso wieprzowe (300 g),
  • wędzony boczek (100 g),
  • czerwona papryka (1 sztuka),
  • majeranek (1 łyżeczka),
  • sól, pieprz (do smaku),
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy nad miską. Odciśnięty ziemniaczany sok odstawiamy na 10 minut. Gdy na dnie wytrąci się skrobia, odlewamy wodę, a skrobię łączymy z ziemniakami. Ugotowane ziemniaki mielimy i dokładamy do tych surowych. Dodajemy jajko, mąkę i sól. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso cały czas mieszając, by po ok. trzech minutach doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Z ziemniaczanego ciasta formujemy małe, owalne placuszki. Na środek nakładamy farsz, anastępnie zamykamy w środku cepelina (kartacza) formują wałki (niech wzorem będzie kształt oscypka). Pamiętajmy, aby dokładnie dociskając końce. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, którą solimy.Do ukropu wrzucamy przygotowane cepeliny. Czas gotowania to 5-10 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Teraz zostało już tylko wykończenie. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, smażymy na patelni i tak powstałym miksem dekorujemy ugotowane kartacze. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *