PIELMIENI

Pielmieni przywędrowały do nas z kuchni rosyjskiej i bardzo szybko znalazły stałe miejsce na naszych stołach. Sycący farsz mięsny, ładna forma i sposób podania, gwarantują, że Wasi domownicy będą je zamawiać regularnie.

SKŁADNIKI:

  • ciasto pierogowe,
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego – od szynki,
  • 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100 ml śmietany 18%, garść natki pietruszki,
  • sól, pieprz, majeranek.

PRZYGOTOWANIE:

Mięsa łączymy z podsmażoną cebulką, dodajemy jajka i roztarty . Doprawiamy do smaku i na koniec dorzucamy drobno siekaną natkę pietruszki. W zależności od krążków jakie wycięliśmy z ciasta – lepimy z farszu małe kulki, które ułatwią nam sklejanie pierogów i formowanie ich w kształt uszek. Gotujemy na wolnym ogniu. Podajemy ze śmietaną i grubo mielonym pieprzem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *