Portugalska zupa Caldo Verde

Popularnie zwana „zielonym barszczem” to zupa pochodząca z Portugalii. Jest to danie serwowane na ważnych uroczystościach, takich jak przyjęcia weselne lub urodzinowe. Swój zielony kolor zawdzięcza przede wszystkim liściom jarmużu, a charakterystyczny mięsny posmak – słynnej kiełbasie chorizo lub chouriço .

Składniki (4 porcje):

  • ziemniaki (5-6 średnich ziemniaków),
  • kapusta włoska (1/2 małej główki),
  • pikantna kiełbasa chorizo (hiszpańska) lub chouriço (portugalska) (150 g),
  • czosnek (4 ząbki),
  • liście jarmużu (3 duże sztuki),
  • bulion warzywny (1,8 litra),
  • liście laurowe (2 sztuki),
  • słodka papryka (pół łyżeczki),
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Przekładamy wszystkie składniki do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmujemy z zupy liście laurowe i kiełbasę. Pozostałe w garnku składniki dokładnie blendujemy. Jarmuż i ugotowaną kiełbasę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanej zupy. Całość gotujemy jeszcze razem, do momentu, aż jarmuż będzie miękki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Zupę przelewamy do miseczek i zajadamy, pozwalając naszym myślom na niespieszne przechadzki po ciasnych uliczkach Lizbony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *