Popularnie zwana „zielonym barszczem” to zupa pochodząca z Portugalii. Jest to danie serwowane na ważnych uroczystościach, takich jak przyjęcia weselne lub urodzinowe. Swój zielony kolor zawdzięcza przede wszystkim liściom jarmużu, a charakterystyczny mięsny posmak – słynnej kiełbasie chorizo lub chouriço .
Składniki (4 porcje):
- ziemniaki (5-6 średnich ziemniaków),
- kapusta włoska (1/2 małej główki),
- pikantna kiełbasa chorizo (hiszpańska) lub chouriço (portugalska) (150 g),
- czosnek (4 ząbki),
- liście jarmużu (3 duże sztuki),
- bulion warzywny (1,8 litra),
- liście laurowe (2 sztuki),
- słodka papryka (pół łyżeczki),
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Przekładamy wszystkie składniki do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmujemy z zupy liście laurowe i kiełbasę. Pozostałe w garnku składniki dokładnie blendujemy. Jarmuż i ugotowaną kiełbasę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do zmiksowanej zupy. Całość gotujemy jeszcze razem, do momentu, aż jarmuż będzie miękki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Zupę przelewamy do miseczek i zajadamy, pozwalając naszym myślom na niespieszne przechadzki po ciasnych uliczkach Lizbony.