Quesadilla w szpinakowej tortilli

Klasyk kuchni meksykańskiej, który nada się jako sycący lunch, wartościowy obiad lub szybka przekąska typu finger food. Co ważne – dozwolone są wszystkie modyfikacje! Możesz dowolnie zamienić składniki, dodać swoje ulubione lub wyjąć to co masz w lodówce.

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • tortilla szpinakowa,
  • 15 g sosu sojowego,
  • 15 g sosu tabasco,
  • 70 g sosu barbecue,
  • 70 g cebuli
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 100 g czerwonej fasoli konserwowej,
  • 25 g sera żółtego,
  • kmin rzymski – do smaku,
  • 25 g śmietany,
  • Sos salsa, świeża kolendra – dodatki. 

PRZYGOTOWANIE:

Rozdrabniamy łopatkę, podsmażamy na tłuszczu z cebulą, doprawiamy sosem sojowym i tabasco oraz kminem rzymskim. Dusimy na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Dodajemy kukurydzę, fasolę, sos barbecue, śmietanę. Po nałożeniu na tortillę, posypujemy drobno tartym serem żółtym i grillujemy. Podajemy pokrojone na trójkąty, najlepiej z sosem salsa i świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *