Klasyk kuchni meksykańskiej, który nada się jako sycący lunch, wartościowy obiad lub szybka przekąska typu finger food. Co ważne – dozwolone są wszystkie modyfikacje! Możesz dowolnie zamienić składniki, dodać swoje ulubione lub wyjąć to co masz w lodówce.
Składniki:
- 250 g łopatki wieprzowej,
- tortilla szpinakowa,
- 15 g sosu sojowego,
- 15 g sosu tabasco,
- 70 g sosu barbecue,
- 70 g cebuli
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 100 g czerwonej fasoli konserwowej,
- 25 g sera żółtego,
- kmin rzymski – do smaku,
- 25 g śmietany,
- Sos salsa, świeża kolendra – dodatki.
PRZYGOTOWANIE:
Rozdrabniamy łopatkę, podsmażamy na tłuszczu z cebulą, doprawiamy sosem sojowym i tabasco oraz kminem rzymskim. Dusimy na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Dodajemy kukurydzę, fasolę, sos barbecue, śmietanę. Po nałożeniu na tortillę, posypujemy drobno tartym serem żółtym i grillujemy. Podajemy pokrojone na trójkąty, najlepiej z sosem salsa i świeżą kolendrą.