Ciekawy smak koziego sera świetnie komponuje się z zielonymi warzywami, orzechami i sosem pesto, tworząc wielowymiarowy smak. Warto spróbować!
Składniki na sałatkę (1 porcja):
- ser kozi (75 g),
- brokuł (5 różyczek),
- groszek cukrowy (2 łyżki),
- koper włoski (1/2 bulwy),
- seler naciowy (2 łodygi),
- orzechy laskowe (2 łyżki),
- sos pesto,
- mielona sól morska (do smaku),
- świeżo wielony pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Umyte różyczki brokuła wkładamy do lekko osolonej i gotującej się wody, do której uprzednio dodaliśmy kilka kropel soku z cytryny. Brokuły gotujemy przez ok. 5 minut, a następnie hartujemy, by zachowały piękny, zielony kolor. Jak to zrobić? Ugotowane brokuły tuż po wyjęciu z garnka wrzucamy od razu do lodowatej wody. Tak zahartowane różyczki brokuła kroimy na mniejsze części, podobnie jak ser kozi, seler i koper włoski. Składniki wrzucamy do miski, dodajemy groszek cukrowy, kilka łyżek przygotowanego sosu pesto, doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Porada:
Koper włoski, czyli fenkuł, to wciąż jeszcze mało znane w Polsce warzywo. W kuchni korzysta się ze wszystkich części tej rośliny. Przy zakupie kopru włoskiego pamiętaj, by wybierać te rośliny, które mają jasną bulwę i twardą skórkę. Świeży fenkuł powinien mieć również zielone gałązki, a także wydzielać charakterystyczny, anyżkowy aromat. Pod tym linkiem możecie zobaczyć, jak obrać bulwę kopru włoskiego: