TARTA WYTRAWNA

Spód do tarty powinien być kruchy i stabilny, tak by ładnie trzymał swoja formę i był dobrą podstawą  do wybranego nadzienia.  Środek można wypełnić dowolnym farszem mięsno-warzywnym, zalać masą na bazie jajek i śmietany, a następnie zapiec przez kilka minut. Taka tarta będzie doskonała na gorąco, jak i na zimno.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 60 ml wody,
  • sól

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dokładamy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, wodę i energicznie zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury  180°C, ustawiając go w pozycji do pieczenie góra/dół.

PRZYGOTOWANIE:

 Gotowe ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy, wyrównujemy brzegi i nakłuwamy widelcem. Wierzch ciasta wykładamy folią aluminiową, dociskając ją suszonym grochem lub kaszą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut.  Następnie ściągamy folię z kaszą i dopiekamy naszą tartę jeszcze przez 5 minut. Przed nałożeniem farszu – ciasto studzimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *