Choć Meksyk i Polskę dzieli kilka tysięcy kilometrów, siedem stref czasowych i ocean, oba kraje może połączyć miłość do gotowania i przepis na tę potrawę.
Składniki (4 porcje):
- mięso mielone, najlepiej wołowe (150 g),
- pulpa pomidorowa/świeże pomidory (100 g/2 sztuki),
- cebula (1 mała),
- czosnek (2 ząbki),
- świeża papryka czerwona (1/2 sztuki),
- kukurydza (4 łyżki),
- czerwona fasola (4 łyżki),
- mielone chili (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku),
- kolendra (do smaku),
- kumin (do smaku).
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy drobno posiekaną cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek, kumin oraz chili. Po minucie stopniowo dokładamy mięso – rumienimy je, a następnie wlewamy pulpę pomidorową (lub dodajemy świeże pomidory). Pamiętajmy, by całość dokładnie wymieszać. Doprawiamy pieprzem i solą, następnie przykrywamy. Dusimy około 10 minut na średnim ogniu. Pod koniec wrzucamy czerwoną fasolę i drobno pokrojone liście kolendry. Patelnię odstawiamy. Następnie faszerujemy uprzednio podpieczone ziemniaki (przepis jak je zrobić TUTAJ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez 10 – 15 minut – czas zależy od wielkości ziemniaków i ilości farszu. Chili con carne a’la Polonia, czy polski ziemniak w meksykańskiej odsłonie? Jakkolwiek by było, wychodzi, że dobre…