Ziemniak faszerowany meksykańskim chili con carne

Choć Meksyk i Polskę dzieli kilka tysięcy kilometrów, siedem stref czasowych i ocean, oba kraje może połączyć miłość do gotowania i przepis na tę potrawę.

Składniki (4 porcje):

  • mięso mielone, najlepiej wołowe (150 g),
  • pulpa pomidorowa/świeże pomidory (100 g/2 sztuki),
  • cebula (1 mała),
  • czosnek (2 ząbki),
  • świeża papryka czerwona (1/2 sztuki),
  • kukurydza (4 łyżki),
  • czerwona fasola (4 łyżki),
  • mielone chili (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • kolendra (do smaku),
  • kumin (do smaku).

Sposób przygotowania:

 

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy drobno posiekaną cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek, kumin oraz chili. Po minucie stopniowo dokładamy mięso – rumienimy je, a następnie wlewamy pulpę pomidorową (lub dodajemy świeże pomidory). Pamiętajmy, by całość dokładnie wymieszać. Doprawiamy pieprzem i solą, następnie przykrywamy. Dusimy około 10 minut na średnim ogniu. Pod koniec wrzucamy czerwoną fasolę i drobno pokrojone liście kolendry. Patelnię odstawiamy. Następnie faszerujemy uprzednio podpieczone ziemniaki (przepis jak je zrobić TUTAJ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez 10 – 15 minut  – czas zależy od wielkości ziemniaków i ilości farszu. Chili con carne a’la Polonia, czy polski ziemniak w meksykańskiej odsłonie? Jakkolwiek by było, wychodzi, że dobre…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *