Jesienią grzyby i ziemniaki komponują się wspaniale. Trzeba to wykorzystać, by wraz z paroma dodatkowymi składnikami stworzyć jesienną doskonałość smaku.
Składniki (4 porcje):
- pieczarki/grzyby leśne (400 g),
- jajko na twardo (2 sztuki),
- cebula (1 mała),
- czosnek (2 ząbki),
- natka pietruszki (mały pęczek),
- ser mozzarella (4 plastry, do zapieczenia),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki (lub grzyby leśne), przyprawiamy obficie solą i pieprzem. Po odparowaniu wody z grzybów zawartość patelni przekładamy do miski i dodajemy pokrojone jajka na twardo. Całość dokładnie mieszamy. W wydrążonych i podpieczonych ziemniakach (przepis TUTAJ) układamy nasz farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki. Całość pieczemy około 10 – 15 minut. Na kilka minut przed końcem na każdy ziemniak kładziemy gruby plaster sera mozzarella. Po rozpuszczeniu i zarumienieniu się sera, wyciągamy ziemniaki z piekarnika. Teraz możemy już wołać rodzinę, znajomych, sąsiadów, lub kogo chcemy. Zresztą pewnie i tak już czekają pod drzwiami, skuszeni wspaniałym aromatem potrawy.