Ziemniak faszerowany pieczarkami

Jesienią grzyby i ziemniaki komponują się wspaniale. Trzeba to wykorzystać, by wraz z paroma dodatkowymi składnikami stworzyć jesienną doskonałość smaku.

Składniki (4 porcje):

  • pieczarki/grzyby leśne (400 g),
  • jajko na twardo (2 sztuki),
  • cebula (1 mała),
  • czosnek (2 ząbki),
  • natka pietruszki (mały pęczek),
  • ser mozzarella (4 plastry, do zapieczenia),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki (lub grzyby leśne), przyprawiamy obficie solą i pieprzem. Po odparowaniu wody z grzybów zawartość patelni przekładamy do miski i dodajemy pokrojone jajka na twardo. Całość dokładnie mieszamy. W wydrążonych i podpieczonych ziemniakach (przepis TUTAJ) układamy nasz farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki. Całość pieczemy około 10 – 15 minut. Na kilka minut przed końcem na każdy ziemniak kładziemy gruby plaster sera mozzarella. Po rozpuszczeniu i zarumienieniu się sera, wyciągamy ziemniaki z piekarnika. Teraz możemy już wołać rodzinę, znajomych, sąsiadów, lub kogo chcemy. Zresztą pewnie i tak już czekają pod drzwiami, skuszeni wspaniałym aromatem potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *