Ziemniak faszerowany szpinakiem i serem camembert

Piękne kolory, delikatny smak i aromat. A wszystko osiągamy prostymi metodami, w rozsądnym czasie. Nie ma lepszej recepty na sukces w kuchni.

Składniki (4 porcje):

  • szpinak – liście lub mrożony (200 g),
  • cebula (1 mała),
  • czosnek (2 ząbki),
  • ser camembert (125 g),
  • ser mozzarella (tarty, do posypania i zapieczenia),
  • słodka śmietana 30% (4 łyżki),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie dodajemy cebulę, czosnek i słodką śmietanę. Po 5 minutach dokładamy pokrojony w kostkę camembert i posiekane świeże liście szpinaku (lub rozmrożone i odsączone). Doprawiamy szczyptą soli i oprószamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Czekamy aż ser się roztopi, a następnie nadziewamy już wcześniej wydrążone, podpieczone ziemniaki (przepis TUTAJ). Po wierzchu posypujemy startą mozzarellą i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po 10 – 15 minutach czekania sprawdzamy co słychać u naszych ziemniaków. Jeśli farsz jest ładnie przyrumieniony a ziemniaki miękkie, to znaczy, że oczekiwanie dobiegło końca. Sprawdzamy, czy rzeczywiście warto było czekać i utwierdzamy się w przekonaniu, że tak. Niebo w gębie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *