Piękne kolory, delikatny smak i aromat. A wszystko osiągamy prostymi metodami, w rozsądnym czasie. Nie ma lepszej recepty na sukces w kuchni.
Składniki (4 porcje):
- szpinak – liście lub mrożony (200 g),
- cebula (1 mała),
- czosnek (2 ząbki),
- ser camembert (125 g),
- ser mozzarella (tarty, do posypania i zapieczenia),
- słodka śmietana 30% (4 łyżki),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie dodajemy cebulę, czosnek i słodką śmietanę. Po 5 minutach dokładamy pokrojony w kostkę camembert i posiekane świeże liście szpinaku (lub rozmrożone i odsączone). Doprawiamy szczyptą soli i oprószamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Czekamy aż ser się roztopi, a następnie nadziewamy już wcześniej wydrążone, podpieczone ziemniaki (przepis TUTAJ). Po wierzchu posypujemy startą mozzarellą i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po 10 – 15 minutach czekania sprawdzamy co słychać u naszych ziemniaków. Jeśli farsz jest ładnie przyrumieniony a ziemniaki miękkie, to znaczy, że oczekiwanie dobiegło końca. Sprawdzamy, czy rzeczywiście warto było czekać i utwierdzamy się w przekonaniu, że tak. Niebo w gębie…