ZUPA KREM Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI I BEKONEM

Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru świetnie rozgrzewa jesienią, zwłaszcza w te chłodniejsze dni. Jest lekkostrawna, a więc idealnie nadaje się na ciepłą kolację. Już sam jej kolor ma działanie terapeutyczne, a jeśli dodatkowo wspaniale smakuje, to czegóż chcieć więcej. Spróbujcie!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg dyni, 2 cebule,
  • 0,3 kg włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka),
  • świeży imbir,
  • 2 pomarańcze lub 0,5 l soku,
  • 1,5 l bulionu,
  • boczek,
  • 100 g masła,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • sól, pieprz,
  • płatki migdałów.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy startą na tarce włoszczyznę. Dynię pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut. Gdy przestygnie, kroimy i dodajemy do warzyw. Zalewamy wszystko sokiem z pomarańczy i bulionem, dokładamy imbir i gotujemy około 30 minut. Ugotowaną zupę miksujemy i przecieramy przez gęste sito, a następnie doprawiamy do smaku. Pokrojony w drobną kostkę boczek smażymy, aż do momentu, gdy otrzymamy chrupiące skwarki. Naszą zupę – krem podajemy z dodatkiem bekonu i prażonych migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *