Bób – bogactwo białka

Bób gości w historii świata już od prawie 5 tysięcy lat, tak długowiecznego gościa naszych stołów nie może zabraknąć w letniej diecie – nie tylko z szacunku do historii, lecz również przez jego wspaniałe właściwości.

Jest on bardzo pożywnym źródłem białka i dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Istnieją nawet zapisy mówiące o tym, że bób był używany jako środek przyspieszający gojenie ran. A dlaczego my powinniśmy go jeść? Poznajcie jego główne zalety!

Szeroki wachlarz związków zawartych w jego nasionach świetnie zapobiega zakwaszeniu organizmu, a bardzo duża ilość błonnika, którą zawierają jego ziarna chroni nas przed cukrzycą.

Ponadto bób jest bogaty w lektynę – rodzaj białka, którego działanie antynowotworowe jest powszechnie znane od wielu lat i udowodnione licznymi badaniami.

Właściwości smakowe i energetyczne bobu pomagają też osobom odchudzającym się, gdyż jego ziarna są pożywne, a zarazem niskokaloryczne, a wspomniane już spore ilości błonnika w nim zawarte idealnie przyspieszają trawienie.

Poznajcie przepis na bób po libańsku autorstwa RoślinnieJemy oraz naszych Szefów Kuchni:

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 800 g pomidorów krojonych (2 puszki)
  • 200 g cebuli
  • 40 g rodzynek (alternatywnie daktyli)
  • olej 

Przyprawy

  • 10 g mielonego kuminu
  • 4 g kardamonu
  • 4 g mielonej kolendry
  • 4 g cynamonu
  • 2 g chili
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE: Najpierw bób należy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę natomiast kroimy w kostkę, po czym wrzucamy ją i wszystkie przyprawy na rozgrzany olej w sporym garnku i dusimy przez 3 minuty. Dodajemy bób w łupinach i przez kolejne 3 minuty pozwalamy mu przejść aromatem przypraw. Po tym czasie dodajemy pomidory, rodzynki, doprawiamy danie solą i pieprzem i znów dusimy przez kolejne 15

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *