Bób gości w historii świata już od prawie 5 tysięcy lat, tak długowiecznego gościa naszych stołów nie może zabraknąć w letniej diecie – nie tylko z szacunku do historii, lecz również przez jego wspaniałe właściwości.
Jest on bardzo pożywnym źródłem białka i dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Istnieją nawet zapisy mówiące o tym, że bób był używany jako środek przyspieszający gojenie ran. A dlaczego my powinniśmy go jeść? Poznajcie jego główne zalety! Szeroki wachlarz związków zawartych w jego nasionach świetnie zapobiega zakwaszeniu organizmu, a bardzo duża ilość błonnika, którą zawierają jego ziarna chroni nas przed cukrzycą. Ponadto bób jest bogaty w lektynę – rodzaj białka, którego działanie antynowotworowe jest powszechnie znane od wielu lat i udowodnione licznymi badaniami. Właściwości smakowe i energetyczne bobu pomagają też osobom odchudzającym się, gdyż jego ziarna są pożywne, a zarazem niskokaloryczne, a wspomniane już spore ilości błonnika w nim zawarte idealnie przyspieszają trawienie. Poznajcie przepis na bób po libańsku autorstwa RoślinnieJemy oraz naszych Szefów Kuchni:Składniki:
- 1 kg bobu
- 800 g pomidorów krojonych (2 puszki)
- 200 g cebuli
- 40 g rodzynek (alternatywnie daktyli)
- olej
Przyprawy
- 10 g mielonego kuminu
- 4 g kardamonu
- 4 g mielonej kolendry
- 4 g cynamonu
- 2 g chili
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw bób należy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę natomiast kroimy w kostkę, po czym wrzucamy ją i wszystkie przyprawy na rozgrzany olej w sporym garnku i dusimy przez 3 minuty. Dodajemy bób w łupinach i przez kolejne 3 minuty pozwalamy mu przejść aromatem przypraw. Po tym czasie dodajemy pomidory, rodzynki, doprawiamy danie solą i pieprzem i znów dusimy przez kolejne 15