Pierogi z mięsem potrzebują odrobinę więcej czasu na przygotowanie, lecz efekt końcowy wart jest odrobiny poświęcenia. J Smakują równie pysznie świeżo ugotowane, jak i podane w wersji odsmażanej. Spróbujcie koniecznie zrobić je we własnej kuchni.
SKŁADNIKI:
- ciasto pierogowe,
- 300 g łopatki wieprzowej,
- 200 g mięsa wołowo-gulaszowego,
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oleju. Podlewamy wodą i dusimy z liściem laurowym i zielem angielskim – do miękkości. Wystudzone mięso mielimy i doprawiamy podsmażoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Z gotowego farszu robimy małe kulki, układamy na krążkach ciasta i lepimy pierogi. Gotujemy i podajemy z podsmażoną na złoty kolor cebulą.