Zupa ziemniaczana z wołowiną

Zupa ziemniaczana z wołowiną

Placki ziemniaczane, pierogi ruskie, ziemniaki faszerowane, puree, kartoffelsalat… Ziemniak to wspaniałe międzynarodowe warzywo, które sprawdza się nie tylko jako dodatek, ale też i główny element dania. My sprawdziliśmy, jak radzi sobie w zupie, przygotowując przepis na zupę ziemniaczaną z wołowiną!

Ziemniak to zdecydowany król kuchni wielu państw. Kucharze z niemal każdego zakątka świata potrafią wyczarować z niego różne pyszności. W naszej tradycji pojawił się setki lat temu, stopniowo zyskując na popularności. Kto dziś wyobraża sobie niedzielny obiad bez kremowego ziemniaczanego puree? Tym razem jednak postanowiliśmy potraktować ziemniaka inaczej. W tym przepisie postanowiliśmy połączyć go z wołowiną i wędzoną słoniną. I przepadliśmy! Bo zupa ziemniaczana z wołowiną jest przepyszna. Sprawdźcie!

  Zupa ziemniaczana z wołowiną

Składniki (9 porcji):

    • 2l wody
    • ulubiona włoszczyzna
    • 200g słoniny wędzonej
    • 400g wołowiny (karkowej)
    • 0,5kg zieminiaków/li>
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 korzeń pietruszki
    • 70g korzenia selera
    • 30g pora
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • olej rzepakowy
    • natka pietruszki
    • sól i pieprz
    • tymianek suszony

PRZYGOTOWANIE: Kark wołowy kroimy w kostkę około 2 x 2cm, smażymy na oleju i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy. Słoninę wędzoną kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, zlewamy nadmiar tłuszczu. Cebule i pora kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy ze słoniną. Warzywa i ziemniaki kroimy w kostkę, przesmażamy razem ze słoniną i cebulą. Do wywaru dodajemy przesmażone warzywa i ziemniaki, gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Zupa ziemniaczana z wołowiną gotowa!

Podajemy z suszonym tymiankiem i świeżą natki pietruszki    

Pro tip:Nasza zupa ziemniaczana z boczkiem jest wspaniałym i sytym daniem – warto dodać do niej świeże zioła, by wydobyć z wołowiny pełnie smaku!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *