CZY GRILLOWANIEM RZĄDZĄ ZASADY? ZDROWIE PROSTO Z RUSZTU

CZY GRILLOWANIEM RZĄDZĄ ZASADY? ZDROWIE PROSTO Z RUSZTU

Grillowanie to nie tylko sposób na spędzanie wolnego czasu podczas upalnego lata, to przede wszystkim dobry nawyk i zdrowa moda na pyszne jedzenie. Czy ten prosty pomysł na szybkie dania wymaga znajomości jakichkolwiek zasad, czy potrawy z rusztu mogą szkodzić jeśli się do nich nie dostosujemy? Kilka wskazówek może okazać się doskonałą podpowiedzią na wprowadzenie zdrowych nawyków grillowania.

Opinii na temat tego jak i czy grillować jest wiele. Jesteśmy zdecydowanie ZA. Ważne jest, tak jak w tradycyjnym gotowaniu, aby korzystać ze sprawdzonych sposobów na przygotowanie świetnej jakości potraw, których smak będzie cieszył, sycił i co najważniejsze będzie miał dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Grillowanie nie wymaga długich godzin przygotowania, ale kilka prostych zasad zapewni lepszą jakość przygotowanych dań i co najważniejsze nie zaburzy naszej diety.

1. Marynata potrzebuje kwaśnych składników i nie lubi metalu.

Odrobina sosu sojowego, octu winnego lub jogurtu z dodatkiem dobrej jakości oliwy czy oleju sprawi, że mięso będzie soczyste i kruche. Najlepiej użyć plastikowych worków ze strunowym zamknięciem lub szklanych misek. Unikajmy metalowych pojemników, które wchodzą w reakcję z kwaśną marynatą.

2. Zamiast soli wybierz zioła.

Sól świetnie zastąpią świeże lub suszone zioła i sprawdzone mieszanki naturalnych przypraw. Grillowane warzywa, ryby czy mięso będą aromatyczne i zdrowe.

3. Grill to nie ognisko.

Zadbaj o to, by przygotowane do pieczenia produkty nie kłaść na ruszcie pod którym pali się płomień. Jedynie żar pozwoli uzyskać idealnie przygotowaną potrawę.

4. Wybieraj dobrej jakości, świeże i niezbyt tłuste mięso.

Tylko dobrej jakości produkt zapewni nam doskonały smak dania. Zbyt dużo tłuszczu podczas grillowania będzie ociekać na rozżarzone węgle. Najlepszy efekt uzyskamy używając aluminiowych tacek, dzięki temu w trakcie pieczenia swobodnie możemy dolewać marynatę, która nie będzie ściekać na żar.

5. Dobrze upieczone mięso to bezpieczny posiłek.

Jeśli nie masz pewności czy mięso jest już gotowe do spożycia, nakłuj je ostrym widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Wydobywający się jasny sos to znak, że śmiało możesz wykładać swoje porcje na talerz.

6. Lodówka i szczelny pojemnik to podstawa.

Przygotowane do grillowania warzywa czy mięsa wyciągnij z lodówki lub szczelnego pojemnika dopiero tuż przed wyłożeniem na ruszt. To szczególnie ważne, gdy grillujesz podczas upału, na otwartej przestrzeni. Dzięki temu masz pewność, że nic nie ulegnie zepsuciu. Nigdy nie grilluj zamrożonego mięsa.

7. Spróbuj bez rozpałki.

Jeśli nie wyobrażasz sobie rozpalania grilla bez użycia rozpałki, wybieraj tylko te, które faktycznie przeznaczone są do grillowania. Nigdy nie używaj gazet, kartonów, lakierowanego drewna ani szczapek z drzew liściastych. Wydzielane podczas spalania toksyny nie tylko brzydko pachną, ale są zgubne dla zdrowia. Dym uzyskany z czystego węgla jest wolny od wszelkich substancji lotnych.

8. Nie dorzucaj węgla, gdy mięso jest na ruszcie.

Jeśli musisz dorzucić rozpałkę lub kilka brykietów węgla, koniecznie ściągnij z grilla kratkę z mięsem lub albuminową tackę, na której wyłożone są przygotowane do pieczenia porcje.

9. Przyrumienione – TAK, zwęglone – NIGDY.

Grillowane potrawy nie mogą być zbytnio przypieczone, ani tym bardziej zwęglone. Oprócz tego, że staną się suche i nieapetyczne, będą ciężkostrawne i zamiast smacznego posiłku zafundujesz sobie i swoim gościom niestrawność.

10. Warzywa i owoce to najlepszy dodatek do grillowanej potrawy.

Warzywa i owoce zajadajmy cały rok. To najlepsze źródło witamin, zapewniające piękny wygląd i zdrowie. Serwuj swoje potrawy z grilla w towarzystwie lekkich surówek czy chrupiących szaszłyków warzywno-owocowych. Talerz twoich gości będzie nie tylko apetycznie kolorowy, ale smaczny i co najważniejsze zawarte w owocach i warzywach witaminy zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników. Zasada umiaru, tak jak we wszystkim jest tą, którą należy się kierować, by przyjemność nie niosła ze sobą przykrych skutków. Jedzmy więc potrawy z grilla, ale nie zapominajmy, że takie dania nie mogą się stać jedynym posiłkiem. Zdrowie zapewni nam zbilansowana dieta. A weekendowy przerywnik w postaci grillowanych dań z pewnością nikomu nie zaszkodzi, wystarczy tylko zastosować te kilka powyższych, sprawdzonych zasad. Cieszmy się naszą ognistą ucztą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *