Pstrąg to ceniona za swoje walory smakowe ryba słodkowodna. Wypróbujcie nasz przepis na pstrąga z rusztu z masłem, kminkiem i solą morską – nie pożałujecie!
Składniki (6 porcji):
- 4 pstrągi (1 kg),
- masła (100 g),
- kminek mielony Prymat,
- sól morska Prymat.
Przygotowanie:
Ryby należy oczyścić, wypatroszyć, osuszyć ściereczką i przeciąć wzdłuż – na pół. Następnie posolić, skropić stopionym masłem i posypać kminkiem. Tak przygotowane pstrągi układamy na gorącym grillu, na tacce aluminiowej, skórą do dołu i smażymy z każdej strony po 5 min. Podczas smażenia smarujemy je skapującym sosem lub masłem. Gotowe pstrągi wykładamy na półmisek i polewamy gorącym masłem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.