Smoothie to orzeźwiający, zdrowy i pełen witamin napój. Wywodzi się z USA – swoją popularność zyskał w latach 30. XX wieku. Tajemnica doskonałego smaku smoothie wiąże się z używaniem wyłącznie świeżych owoców i warzyw. Jeśli „przejadły” się wam bardzo słodkie smoothies – dziś mamy dla Was mniej słodką, lekko kwaskową alternatywę. Dzisiejsze zielone smoothie składa się z zielonej herbaty, liści szpinaku i mięty. Dla poprawienia walorów smakowych warto dodać świeżo tłoczony sok jabłkowy, odrobinę melona i kiwi. To co, miksujemy?
Składniki (2 porcje)
- schłodzona zielona herbata (250 ml),
- świeżo tłoczony sok jabłkowy (125 ml),
- kiwi (2 sztuki),
- melon (300 gr),
- limonka (1 sztuka),
- szpinak w liściach (dwie garście),
- świeża mięta (kilkanaście listków),
- cukier trzcinowy (2 łyżki – do smaku).
Wyciśnięty sok z limonki, zieloną herbatę, sok jabłkowy oraz melona, kiwi i umyty szpinak miksujemy na gładko blenderem. W razie konieczności smoothie słodzimy cukrem trzcinowym, wlewamy do długich szklanek koktajlowych wypełnionych lodem, a z wierzchu dekorujemy liśćmi mięty. Zdrowy zielony napój gotowy – smacznego!