WARZYWA SĄ ZDROWE #Bataty

BATATY, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, a przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. To bogactwo związków mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, sodu, chloru, żelaza, jodu. Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze, korzystnie wpływające również na naszą pamięć. Odmiana o żółtym miąższu to skarbnica luteiny, która ma doskonały wpływ na wzrok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *