Szpinak powinien być codziennym gościem w naszej diecie – zawiera bowiem mnóstwo witaminy C, luteiny oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. W połączeniu z równie odżywczą pietruszką, słodkim bananem i jabłkiem oraz kwaśną limonką tworzy wręcz uzależniające połączenie. A w dodatku koktajl ma piękny, zielony kolor! Zachęcamy do spróbowania.
Składniki (2 porcje)
- liście sałaty rzymskiej (kilka liści),
- liście świeżego szpinaku (2 garście),
- wyciskany sok jabłkowy (300 ml),
- banan (1 sztuka),
- natka pietruszki (1 pęczek),
- świeży imbir (wielkości połowy orzecha włoskiego)
- limonka (3 sztuki),
- miód (opcjonalny – dla smaku, 1 łyżka).
Wykonanie:
Umyte i pokrojone składniki (szpinak, pietruszkę, banan, świeży imbir) blendujemy w mikserze wraz z sokiem jabłkowym. Po uzyskaniu gładkiego musu wyciskamy do koktajlu sok z limonki i ewentualnie dosładzamy miodem.